söndag, oktober 11, 2009

Kläder för liten och stor

Trillade över en artikel från mars förra året i DN Ekonomi om svårigheterna att finna kläder i Sverige för den som kort respektive lång. Tidningen har låtit två reportrar á 153 centimeter och 203 centimeter kolla utbudet på stan. Det blir nedslående läsning.

Den genomsnittlige mannen i Sverige mäter 179,5 centimeter medan kvinnan är 165,5 centimeter lång. Och som vanligt sägs det vara efterfrågan som styr utbudet på storlekarna. Men det hindrar inte klädkedjorna ifrån att vara nonchalanta. På frågan vad erbjuder ni den korta kvinnan? svarar JC:s presschef så här:

”Där är problemet mindre. För tjejer kan vi alltid sy om och lägga upp kläderna, det är svårare att förlänga”.

Sant. Men bara delvis. Lägga upp ett par byxor är sällan svårt. Men att få en butik att syn in, kapa armar eller ändra midjans placering på ett plagg har jag aldrig varit med om i Sverige. Då får kunden i stället snällt plocka med sig kläderna till en duktig sömmerska – som inte arbetar gratis.

Enda stället i världen där jag har varit med en riktig sömmerska i butiken är Harvey Nichols i Malls of the Emirates i Dubai. Där kan tjejer med nål och tråd ändra det mesta på plaggen medan kunden shoppar. Och bäst av allt: servicen är gratis.

Senast jag hittade ett par byxor i rätt längd i Stockholm var när Topshop låg i Soukgallerian på Drottninggatan. Där fanns en petitehörna med kläder för oss under 160 centimeter. Det var perfekt, även om utbudet var minimalt.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Känner igen problemet, åt båda hållen. Jag är tjock och kort. Inte petite då jag har kraftig stomme, men klart kortare genomsnittskvinnan - och så pygmében på det. Hade ASOS petitavdelning gått till 16-18 i stället för 14 hade jag varit mycket glad, för byxor är ju helt uteslutet nu. (Synd bara att petiteavdelningarna ofta slutar efter medium; verkar ju som om de tar för givet att kort måste vara liten och smal, precis som tjockisavdelningarna tar för givet att personerna som handlar där är längre än genomsnittet. Där är det ju omöjligt att hitta något just därför.)

PiP sa...

Ja, det är synd att storlekarna ofta inte är anpassade för riktiga människor.

Brittiska Petite Affair säljer kläder i storlekar 4-16. I USA finns Eddie Bauer med petite size 2-18. Båda nätbutikerna levererar till Sverige. Fast frakten är dyr.